Jesteś tu:Turystyka / Agroturystyka / Hodowla Strusia Afrykańskiego

Hodowla Strusia Afrykańskiego


Wstawiony przez admin 21 lipiec 2009

Hodowla Strusia Afrykańskiego

Strusie afrykańskie są to największe ptaki żyjące obecnie na naszym globie, osiągając wagę do 150kg. Żyją, w sprzyjających warunkach fermowych, do 70 lat. Użytkowanie nieśne kury trwa około 30 lat, kury rozpoczynają znosić jaja w wieku około 30 - 33 miesięcy. W sezonie nieśnym znoszą od 30 do 70 jaj o wadze około 1,5 kg.

Strusie są wielo użytecznymi ptakami :
- mięso o niskiej zawartości cholesterolu, tłuszczu i energii
- skóra - do wyrobu galanterii skórzanej. Skóra jest najcenniejszym
produktem poubojowym strusia,
- jaja - przeznacza się do reprodukcji oraz do konsumpcji a skorupy jaj jako
wydmuszki do wyrobu przedmiotów dekoracyjnych
- pióra - wykorzystywane są do wyrobu wachlarzy, dekoracji ubiorów damskich
oraz do wyrobu szczotek i miotełek do zbierania kurzu, zwłaszcza z urządzeń
elektronicznych,
- inne produkty to - skóra z nóg, pazur z dużego palca i inne części tułowia
nadają się do wyrobu ozdób (broszki,wisiorki itp.)

Żywienie:

Strusie to ptaki żyjące w stanie wolnym na sawannach Afryki i Australii. Żywią się głównie trawami często o dużej zawartości włókna. Doskonale wykorzystują składniki pokarmowe zawarte w różnych roślinach. W hodowli fermowej strusie żywi się specjalnymi paszami przemysłowymi uwzględniając ich potrzeby pokarmowe oraz zielonkami, głównie lucerną, koniczyną i trawami.
W żywieniu strusi należy uwzględnić ich zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy.

Arkadiusz Kocik
Rzeck
11-300 Biskupiec
tel. (089) 715-56-54

Reklama






Tłumaczenia