Jesteś tu:Turystyka / Agroturystyka / Hodowla Strusia Afrykańskiego
Hodowla Strusia Afrykańskiego
Strusie afrykańskie są to największe ptaki żyjące obecnie na naszym globie, osiągając wagę do 150kg. Żyją, w sprzyjających warunkach fermowych, do 70 lat. Użytkowanie nieśne kury trwa około 30 lat, kury rozpoczynają znosić jaja w wieku około 30 - 33 miesięcy. W sezonie nieśnym znoszą od 30 do 70 jaj o wadze około 1,5 kg.
Strusie są wielo użytecznymi ptakami :
- mięso o niskiej zawartości cholesterolu, tłuszczu i energii
- skóra - do wyrobu galanterii skórzanej. Skóra jest najcenniejszym
produktem poubojowym strusia,
- jaja - przeznacza się do reprodukcji oraz do konsumpcji a skorupy jaj jako
wydmuszki do wyrobu przedmiotów dekoracyjnych
- pióra - wykorzystywane są do wyrobu wachlarzy, dekoracji ubiorów damskich
oraz do wyrobu szczotek i miotełek do zbierania kurzu, zwłaszcza z urządzeń
elektronicznych,
- inne produkty to - skóra z nóg, pazur z dużego palca i inne części tułowia
nadają się do wyrobu ozdób (broszki,wisiorki itp.)
Żywienie:
Strusie to ptaki żyjące w stanie wolnym na sawannach Afryki i Australii. Żywią się głównie trawami często o dużej zawartości włókna. Doskonale wykorzystują składniki pokarmowe zawarte w różnych roślinach. W hodowli fermowej strusie żywi się specjalnymi paszami przemysłowymi uwzględniając ich potrzeby pokarmowe oraz zielonkami, głównie lucerną, koniczyną i trawami.
W żywieniu strusi należy uwzględnić ich zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy.
Arkadiusz Kocik
Rzeck
11-300 Biskupiec
tel. (089) 715-56-54
- Zaloguj się lub utwórz konto, by odpowiadać